Съдържание:
- Стъпка 1: Компонент Necesare
- Стъпка 2: Testarea Si Configurarea Modului Wi-Fi
- Стъпка 3: Testarea Senzorului DHT22
- Стъпка 4: Testarea Senzorului De Particule
- Стъпка 5: Testarea Senzorului De Compusi Organici Volatili
- Стъпка 6: Afisarea Acestor Date Pe Ecranul TFT
- Стъпка 7: Prelucrari Pe ThingSpeak
- Стъпка 8: Imbinarea Tuturor Pasilor
- Стъпка 9: Carcasa
Видео: Система De Monitorizare и Nivelului De Poluare (Arduino Uno): 9 стъпки
2024 Автор: John Day | [email protected]. Последно модифициран: 2024-01-30 07:53
Proiectul consta в realizarea unui dispozitiv ce afiseaza diferiti parametrii de mediu (температура, umiditate, nivelul de particule din atmosfera, cantitatea de compusi organici volatili) si trimite aceste date la o platforma IoT unde sunt realizete grafice si alte prelucrari.
Стъпка 1: Компонент Necesare
- сензор за температура-eu am utilizat senzorul de temperature DHT22 pentru ca este mai precis decat DHT11 dar destul de ieftin fata de alti senzori de temperature-https://www.ebay.com/itm/DS18B20-KY-015-DHT11-DHT …
- senzor de umiditate - tot DHT22 (acesta a fost un motiv in plus pentru care am utilizat acest senzor, desi puteam alege doi diferiti pentru temperature si umiditate)
- senzor de particule-am folosit DSM501A-https://www.ebay.com/itm/DSM501A-Dust-Allergic-Sm…
- senzor pentru compusi organici volatili (VOC)-използвам MiCS5524-https://www.ebay.com/itm/MiCS5524-CO-Alcohol-VOC-…
- ecran TFT-am folosit ecranul TFT de 1.8 "cu controller-ul ST7735S-https://www.ebay.com/itm/1-8-inch-1-8-TFT-LCD-Dis…
- Arduino Uno R3-https://www.ebay.com/itm/ATmega328P-CH340G-UNO-R3…
- модул Wi-Fi-ESP8266 ESP-01, l-am folosit pe acesta deoarece era cel mai ieftin si nu este nevoie de unul mai bun-https://www.ebay.com/itm/ESP8266-ESP-01-Serial- WI…
- мини макет-https://www.ebay.com/itm/5-Color-Mini-Solderless-P…
- o rezistenta de 2kOhm
- пожар-https://www.ebay.com/itm/Male-to-Female-Dupont-wir…
Стъпка 2: Testarea Si Configurarea Modului Wi-Fi
Am realizat schema de mai sus, preluata din acest tutorial pe care l-am urmat ca sa testez module.
Apoi, приложим acestui tutorial, mi-am creat un cont pe platforma IoT ThingSpeak, mi-am creat и конфигурирате un field и използвате и codul din tutorial, am trimis cateva valori random si mi le-a pus pe grafic в acel field.
Стъпка 3: Testarea Senzorului DHT22
Conectand pin-ul модулен модул la pin-ul digital 7 al Arduino-ului, pin-ul + la 5V si pin-ul-la GND, am realizat код:
#include; // pt DHT
#дефинирайте DHTPIN 7
#дефинирайте DHTTYPE DHT22
плаващ шум;
плаваща температура;
DHT dht (DHTPIN, DHTTYPE);
void setup () {
Serial.begin (9600);
}
void loop () {
temp = dht.readTemperature (); Serial.print (temp); Serial.println ("степен C");
hum = dht.readHumidity (); Serial.print (hum); Serial.println (" %");
забавяне (500);
}
Стъпка 4: Testarea Senzorului De Particule
Am urmat acest tutorial, cu mentiunea ca ar trebui pus un delay in setup de 60000 ms pentru ca senzorul sa aiba timp sa se incalzeasca si sa fie precis.
Unitatea de masura грижи резултати в urma calculelor презентация в урок va fi.
Стъпка 5: Testarea Senzorului De Compusi Organici Volatili
Am conectat pin-ul + al модул la 5V, pin-ul-la GND si pin-ul A0 la A0 de la Arduino.
int voc;
void setup () {
Serial.begin (9600);
}
void loop () {
voc = analogRead (A0);
voc = карта (voc, 0, 700, 0, 500);
Serial.println (voc);
забавяне (500);
}
Nu am gasit nicaieri o формула exacta de calcul pentru a converti valoarea de la senzor в ppm (части пе милион) asa ca am testat cu etanol (алкохол етилов) si valoarea maxima am aproximat-o la maximul pe care senzorul il poate citi la etanol (adica 500), de aceea am facut acea mapare.
Стъпка 6: Afisarea Acestor Date Pe Ecranul TFT
Folosindu-ma de acest tutorial, am realziat afisarea pe o scara colorata a valorilor. Pentru aceasta, a trebuit sa adaptez acel cod din tutorial pentru ecranul meu, fiind prea lung pentru a il include aici, se poate parcurge in codul final din arhiva, unde o sa fie si bibliotecile necesare.
Стъпка 7: Prelucrari Pe ThingSpeak
La pasul 2, urmand tutorialul atasat, s-a putut observa cum se pot trimtie date pe platforma de la Arduino.
Acum, o sa ne folosim de acele date pentru a le putea prelucra, de exemplu eu am facut media valorilor din jumatate in jumatate de ora.
Asa ca am trimis din arduino datele in campurile 1, 3, 5 si 7, iar in 2, 4, 6 si 8 vor si afisate prelucrarile facute de scripturile MATLAB de pe platforma.
Din bara de sus, de la App, la MATLAB Analysis, se apasa New, se poate alege un exemplu predefinit sau Custom, представете кода на de mai jos:
readChannelID = 482860;
temperatureFieldID = 1;
readAPIKey = 'KBPNYSUY0BLWE5H4';
[tempC, timeStamp] = thingSpeakRead (readChannelID, 'Fields', temperatureFieldID, 'NumMinutes', 5, 'ReadKey', readAPIKey); дисплей (tempC);
anyMissingValues = сума (isnan (tempC));
ако sum (anyMissingValues)> 0
missingValueIndex = find (~ сума (isnan (tempC), 2));
cleantempC = tempC (липсваValueIndex,:);
cleanTimeStamps = timeStamp (missingValueIndex);
иначе
cleantempC = tempC;
cleanTimeStamps = timeStamp;
край
avgTempC = средно (cleantempC);
tempF = avgTempC*9/5 + 32; дисплей (tempF, „Температурна медия по Фаренхайт“);
writeChannelID = 483860; writeAPIKey = 'V2DR3QMRD7NXU8PD';
thingSpeakWrite (writeChannelID, 'Fields', 2, 'Values', tempF, 'writekey', writeAPIKey);
NU UITATI SA MODIFICATI ID-urile SI KEY-urile pentru a nu imi prelua date sau scrie pe canal, multumesc frumos
В локацията „NumMinutes“се намират фолози с „NumPoints“.
Sintaxa de la ThingSpeakRead si Write este ca mai intai se scrie intre ghilimele ce urmeaza sa Introduci si apoi pui valoarea acelui parametru. Потърсете консултация и ръчна помощ за грижа за коменците, за да се свържете с Help in dreapta paginii.
Acest cod preia datele din campul 1 si pentru ca pe langa ce a primit mai sunt si niste NaN-uri, acel if le aproximeaza la valori similare celor din campul 1. Dupa aceea, acestui vectori de valori ii este facuta media iar apoi aceasta medie трябва да конвертирате градус по Целзий в степен по Фаренхайт.
Codurile pentru celelalte campuri se fac separat cu diferenta ca fiecare o sa ia din campul съответните marimii si nu o sa se mai faca acel calcul de converie din Celsius in Fahrenheit.
Pentru a rula automat aceste script -uri, de la Apps -> TimeControl -> New TimeControl ви позволява да използвате оптично дорито, optiunile pe care le -am ales eu, което ви се вижда в поза de mai sus.
thingspeak.com/channels/483860
Стъпка 8: Imbinarea Tuturor Pasilor
M-am folosit in codul final de "millis ()" si variabile care retin acesti timpi pentru a ordona afisajele si trimiterile la server (trebuie o data cam pe la 25 de secunde sa se trimita ceva, mai repede nu are rost pentru ca oricum platforma nu le-ar primi).
Стъпка 9: Carcasa
Am luat un plastic de la Dedeman (Hobbycolor) si l-am taiat in forma de cutie si i-am decupat niste "ochiuri" pentru senzori. Начална арата ca in poza de mai sus:).
Евентуално se poate scapa de blackboard si sa se aranjeze mult mai frumos, eu deocamdata l-am lasat asa.
Препоръчано:
СИСТЕМА ЗА ФАКТУРИРАНЕ И СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА ИНВЕНТАРИ: 3 стъпки
СИСТЕМА ЗА ФАКТУРИРАНЕ И СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА ИНВЕНТАЦИИТЕ: С тези инструкции ще ви дам идея за създаване на система за контрол на фактури и запаси. Използвайки MS достъп. Много е лесно и не се нуждаете от повече познания за компютър или програмиране. Ако имате основни познания за Ms Достъп, таблици. формуляри и отчети t
Система за сортиране на цветовете: Ардуино базирана система с два колана: 8 стъпки
Система за сортиране на цветовете: Система на базата на Arduino с две ленти: Транспортирането и/или опаковането на продукти и артикули в индустриалната сфера се извършва с помощта на линии, направени с помощта на конвейерни ленти. Тези колани помагат за преместване на елемента от една точка в друга със специфична скорост. Някои задачи за обработка или идентификация може да са
Система Ambilight за всеки вход, свързан към вашия телевизор. WS2812B Arduino UNO Raspberry Pi HDMI (актуализиран 12.2019): 12 стъпки (със снимки)
Система Ambilight за всеки вход, свързан към вашия телевизор. WS2812B Arduino UNO Raspberry Pi HDMI (Актуализирано 12.2019): Винаги съм искал да добавя ambilight към телевизора си. Изглежда толкова готино! Най -накрая го направих и не бях разочарован! Видях много видеоклипове и много уроци за създаване на система Ambilight за вашия телевизор, но никога не съм намерил пълен урок за моята точна рожба
Система за наблюдение на водата (Arduino Uno) WIP: 9 стъпки
Система за мониторинг на водата (Arduino Uno) WIP: Тази система служи като моя итерация на евтино устройство за мониторинг на водата в малък форм-фактор. Вдъхновението за този дизайн произтича от събитие на научна олимпиада, наречено Качество на водата. Това, което първоначално беше само солемер, се превърна в това
Arduino Uno автоматизирана система от сенници: 9 стъпки
Arduino Uno автоматизирана система за сенници: Създаденият продукт е автоматична система за сенници за превозни средства, тя е напълно автономна и се контролира от сензори за температура и светлина. Тази система би позволила на сянката просто да покрие прозореца на колата, когато колата достигне определена температура