Съдържание:

Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?: 3 стъпки
Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?: 3 стъпки

Видео: Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?: 3 стъпки

Видео: Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?: 3 стъпки
Видео: RAMPS 1.4 - LCD (REPRAP DISCOUNT SMART CONTROLLER) 2024, Юли
Anonim
Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?
Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?
Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?
Как да програмирате Arduino Mega 2560 Core?

Намерих тази страхотна мега дъска Arduino с малък форм -фактор в ebay. Това е по -малка версия на Arduino mega 2560 и очевидно се нарича Arduino mega core … Имаше обаче един проблем! Той не включва USB връзка и няма много налична информация онлайн.. Така че трябва да разбера как да програмирам платката и да я използвам, за да свия някои от моите проекти, които изискват мега Arduino … не знам не притежавам ftdi модул и не можах да го поръчам поради блокиране на covid19 … и също така е ненужно скъпо тук, в Индия. Това, което притежавам, е ch340g usb към сериен конвертор … Страхотна алтернатива на ftdi и този чип (ch340) е много често срещано в клонингите на Arduino и много платки esp8266 … Изискваше се малко хак, за да работи … Писането на тази инструкция, така че ако някой иска да използва една и съща платка за своите проекти …. ИЗПРОБВАХ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДРУГ ЕВТИНЕН USB КЪМ СЕРИЙЕН МОДУЛ CALLD PL2303 (Може да го видите някъде в изображенията в по -късните стъпки) НО НИКОГА НЕ СЕ РАБОТИ … Надявам се да помогне

Консумативи

-Arduino mega 2560 core- ch340g usb към сериен преобразувател- поялник-dupont свързващи проводници (5 мъжки към женски)

Стъпка 1: Инсталирайте драйверите

Инсталирайте драйверите
Инсталирайте драйверите

Драйверите за Ch340g не се инсталират предварително на Windows. Машините с Linux не изискват никакъв драйвер за този чип (обичам Linux, всички го правим) Но тъй като това е доста често срещан чип, получаването на драйвери е супер лесно … Просто потърсете в google „ch340 драйвери“и изтеглете от първата връзка, която се появява… След инсталирайки драйверите, вашата Windows система ще може да вижда и да комуникира с устройството. Ето връзката (https://sparks.gogo.co.nz/assets/_site_/downloads/CH34x_Install_Windows_v3_4.zip)

Стъпка 2: ХЕК

ХАКът
ХАКът
ХАКът
ХАКът
ХЕК
ХЕК
ХЕК
ХЕК

За да мога да програмирам платката с помощта на ch340, трябваше да извърша малък хак върху модула ch340. За програмиране е необходимо да свържете платката, както следва (лявата страна на стрелката е usb към сериен модул, а дясната страна е мега 2560 платка) Rx щифт. > Tx щифт или ArduinoTx щифт. > RxVcc (5v)> vcc pinGnd. > ground pinDtr> dtr pin Но има някои проблеми с модула ch340: 1. Коприненият екран на Rx и Tx се отпечатва обратно. На дъската няма dtr пробивен щифт. За да разрешите проблем номер 1, просто обръщам връзките rx и tx, така че … Rx> Rx на мегаядрото на ArduinoTx> Tx на мегаядрото на Arduino (Това може или не може да е проблем с вас, може да е нещо специфично за производителя) За да реша проблем номер 2, трябваше да отрежа женския край на свързващ проводник на DuPont и да го запоя към dtr щифта на самия чип (ПИН НОМЕР 13 на чип ch340) И тогава успях за да свържете другия край към dtr щифта на Arduino и готово! Сега ще можете да общувате и да качвате програмата на борда без никакви проблеми!

Стъпка 3: Тестване

Тестване
Тестване
Тестване
Тестване
Тестване
Тестване

Тествах измислицата, като качих добър стар HELLO WORLD! На микроконтролери, т.е. мигаща скица! Свържете USB и платката, както е описано в горната стъпка. Ако сте инсталирали правилно драйверите (може да се наложи рестартиране на системата), Windows ще открие модула без никакви проблеми. НИКАКВИ ДРУЙВЕРИ, ИЗИСКВАНИ ЗА LINUX (UBUNTU) Отворете Arduino IDE (arduino.cc) Отворете мигаща примерна скица, като отидете на файлове> примери> основи > blinkОтидете до инструменти> com порт> (изберете th com порт, в моя случай това е com3) ЗА LINUX (UBUNTU) COM ПОРТ МОЖЕ ДА СЕ ПОКАЖИ КАТО, в моя случай, /dev /ttyUSB0 ИЛИ НЕЩО ТАКА! (в случай че видите множество портове в Linux и объркани, отворете терминала и въведете командата "sudo lsusb" и натиснете enter, за да разберете кой е ch340) След това отидете на инструменти> дъски> изберете Arduino мега или мега 2560 щракнете върху бутона за качване в горния ляв ъгъл (кръгъл една със стрелката) И ако всичко е направено правилно, кодът ще бъде качен на дъската със съобщение „готовото качване“в Arduino IDE и вграденият светодиод трябва да започне да мига!

Препоръчано: